www.madeliefjesnatuur.nl 

Posters

 

Vanaf november 2010 stuur ik mijn natuurposters de wereld in, te beginnen met Nederland.

 

Het zijn kleine PDF-bestanden, die je kunt downloaden door op de tekst van de poster te klikken. Daarna kun je ze afdrukken, (wild)plakken, doorsturen of wat je maar wilt!

Ik breng regelmatig nieuwe

exemplaren uit.

 

Je kunt je op mijn nieuwe posters abonneren door mij een mailtberichtje te sturen. Je krijgt ze dan automatisch toegestuurd.

 

 

 

 

 

 

 

Hier vind je de in 2011 gepubliceerde posters. Als je op de afbeelding of de titel klikt wordt het PDF-bestand geopend. Dit bestand kan je vervolgens opslaan, afdrukken of doorsturen.

 

 

 

   

   

   

    

   

   


 

 

 

 

 

Meer over het madeliefje

 

 

Gebruik decoratief

Madeliefjes worden door mensen veel geplukt om een ketting van te maken. Dit doe je door een madeliefje te plukken, door het einde van de bloemstengel een gaatje te maken met je nagel, en daar dan een ander stengeltje door te steken, waar je ook weer een gaatje in maakt, en zo gaat dat door. Dit wordt het meeste door kinderen gedaan die dan in een veld met madeliefjes gaan zitten en een heleboel kettingen van madeliefjes rijgen. Soms maken volwassen ze ook, meestal om ze aan iemand te geven die ze naar het hart ligt. Dit in tegenstelling tot de kinderen, die ze meestal zelf houden of aan hun ouders geven.

In de folklore van Overijssel worden er met Pasen paas-eieren versierd. De

madeliefjes worden tegen de eierschaal gedrukt en daarna omwikkeld met uienschillen, kranten en touw. De eieren worden gekookt, waarna de kleurstof uit de uienschillen in de eierschaal trekt. Op de plaatsen van de madeliefjes ontstaan afdrukken op de eierschaal. Na het koken wordt het ei uitgepakt en met boter ingesmeerd om het mooi te laten glanzen.

 

Culinair

In het voorjaar kunnen de jonge blaadjes worden geplukt om verwerkt te worden in een salade. De bloemen kunnen ook worden gegeten. Bloemen die nog in de knop zitten of slechts gedeeltelijk zijn geopend, smaken nootachtig. Een geheel geopende bloem smaakt ietwat bitter. Als de bloemknoppen zuur worden ingelegd, dan kunnen ze ook als vervanging voor kappertjes worden gebruikt. Gecultiveerde madeliefjes zijn vaak niet eetbaar.

 

Medisch

In de homeopathie wordt het madeliefje gebruikt om problemen met de huid te behandelen, zoals huidontstekingen met jeuk en eczeem. In het Oude Rome werden de wonden van soldaten behandeld met een aftreksel van madeliefjes.

 

bron: Wikipedia