Gebruik decoratief
Madeliefjes worden door mensen veel geplukt om een ketting van te maken. Dit doe je door een madeliefje te plukken, door het einde van de bloemstengel een gaatje te maken met je nagel, en daar dan een ander stengeltje door te steken, waar je ook weer een gaatje in maakt, en zo gaat dat door. Dit wordt het meeste door kinderen gedaan die dan in een veld met madeliefjes gaan zitten en een heleboel kettingen van madeliefjes rijgen. Soms maken volwassen ze ook, meestal om ze aan iemand te geven die ze naar het hart ligt. Dit in tegenstelling tot de kinderen, die ze meestal zelf houden of aan hun ouders geven.
In de folklore van Overijssel worden er met Pasen paas-eieren versierd. De
madeliefjes worden tegen de eierschaal gedrukt en daarna omwikkeld met uienschillen, kranten en touw. De eieren worden gekookt, waarna de kleurstof uit de uienschillen in de eierschaal trekt. Op de plaatsen van de madeliefjes ontstaan afdrukken op de eierschaal. Na het koken wordt het ei uitgepakt en met boter ingesmeerd om het mooi te laten glanzen.
Culinair